Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Εξερράγη ηφαίστειο στη Νέα Ζηλανδία


Εξερράγη το ηφαίστειο στο Όρος Τονγκαρίρο, ένα από τα τρία ενεργά ηφαίστεια που βρίσκονται στο βόρειο νησί της Νέας Ζηλανδίας.


Το Ινστιτούτο Σεισμολογίας της Νέας Ζηλανδίας εξέδωσε προειδοποίηση όταν οι πρώτοι πίδακες τέφρας βγήκαν από τον κρατήρα του ηφαιστείου, που ξύπνησε, μετά από περισσότερο από έναν αιώνα αδράνειας, τον Αύγουστο.


Η έκρηξη δεν ήταν μεγάλη, αλλά, όπως προειδοποιούν οι αρχές, μια βροχή τέφρας μπορεί να πλήξει τις γύρω κοινότητες, ενώ αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι το ηφαιστειακό νέφος φτάνει σε ύψος τα δύο χιλιόμετρα.


Ελικόπτερα έχουν σταλεί σε μια αποστολή διάσωσης πεζοπόρων που ίσως βρίσκονται στο βουνό, καθώς η διαδρομή αποτελεί δημοφιλή προορισμό.

Η έκρηξη του ηφαιστείου του Όρους Τονγκαρίρο τον Αύγουστο, η πρώτη από το 1897, δεν είχε προκαλέσει ροή λάβας, αλλά παρήγαγε ένα σύννεφο τέφρας που είχε διαταράξει έντονα την εναέρια κυκλοφορία.


Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στη «ζώνη της φωτιάς» του Ειρηνικού στα σύνορα των τεκτονικών πλακών της Αυστραλίας και του Ειρηνικού, όπου σημειώνονται έως και 15.000 σεισμικές δονήσεις το χρόνο και μια ισχυρή ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...